Nooit Te Laat

20-09-2024

Vanochtend had ik met een klant afgesproken bij het Zwanenwater. Haar inspiratiesessie, zoals ik mijn wandelende coachsessies noem, zou daar van start gaan. Ze was te laat én ik ook. Dus eigenlijk waren allebei precies op tijd.

Ik had bedacht geen tijd aan een appje te verspillen, maar ik zou mij wel verontschuldigen voor die paar minuutjes als ik haar zag. Zij daarentegen vertelde mij, na haar verontschuldiging, dat ze zich erg druk had gemaakt over het feit dat ze mij zou laten wachten. Ze had veel stress doordat het vervangend vervoer opeens tegenzat. Echter, voor alles is een juiste tijd. Het is nooit te laat.

 

Angst

Anker van Geloof

Dit bleek niet alleen de titel voor deze column te zijn, die vanaf het opstaan al door mijn hoofd spookte, maar ook het thema van de hele sessie.

Ze heeft een auto-immune ziekte en voor haar voelt het op alle fronten angstig, want er is al zoveel schade zichtbaar op de scans en voelbaar in haar lijf. Daardoor vraagt ze zich continue af, wat kan nog wel en hoe lang nog? Maar ook rondom alles wat ze zo graag doet, deed en nog wil doen. Wanneer is het te laat?

Als je dit leest, verwacht ik dat je net als ik, je nauwelijks kunt voorstellen wat er fysiek en mentaal in haar omgaat. Maar wat er wellicht wél bij je gebeurt is dat je denkt: ‘zo dat is heftig’. Of zoiets als: ‘dat zal je maar gebeuren’.

Weet je wat nou zo interessant is, wij hebben allemaal met dit mechanisme in ons te maken. Diep van binnen is het de angst voor de dood. De angst om alles wat je dierbaar is in dit leven te verliezen*. De angst dat je niet genoeg tijd hebt voor al je dromen. De angst dat er een moment komt dat je niet meer kunt wat je altijd deed en……….ja precies, dat je niet meer krijgt wat je altijd kreeg.

 

Kruks

Anker van Geloof

Daar zit hem dus de kruks.
Het leven is liefhebben wat er is en leren omgaan met veranderende omstandigheden, hoe heftig ook. Je hoort mij niet zeggen dat dit eenvoudig is.

Mijn oma had een uitspraak die mij nu te binnen schiet: ”als je niet oud wilt worden, moet je je jong opknopen”.

Ja een echte Amsterdamse, die uitspraak en mijn oma ook. Ze was wel van het deftigere soort, maar deze uitspraak verried haar komaf.

Met mijn klant besprak ik de onrust in haar hoofd en hoe ze haar Mind onder controle kon krijgen. En dan bedoel ik onder háár controle en niet andersom. De meester in Kundalini Yoga, wiens lessen ik leef en doorgeef, zei hierover:
“ the Mind was given to you, you where not given to the Mind”.

 

Voeten

We vertraagden onze passen tijdens de wandeling, door onze aandacht te verleggen naar onze voeten. Het leren voelen van je voeten, je voetstappen, het afrollen, is een basisoefening om te aarden. Om te zakken in je lichaam en uit je hoofd te gaan. Het vertragende tempo treedt bijna als vanzelf op, als je je op je voeten richt. In die vertraging kan je veel beter waarnemen wat er in en om je heen leeft. Het helpt je om beter te leren voelen.

Op enig moment ‘betrapte’ ik haar erop dat ze haar handen op haar onderrug hielt tijdens het wandelen. “Dat doe ik echt nooit”, sprak ze verbaasd uit. Ik vertelde haar dat dit meer de olifant energie is, die je in jezelf aanspreekt. Pompti pomti, pom…

Schelpen Mozaiek - Geloof

Zo zie je dat als je het anders doet dan zoals je altijd deed, je iets anders krijgt dan dat je altijd kreeg. Ze voelde namelijk heel duidelijk dat deze houding haar steunde om vertraagd te lopen, in plaats van steeds weer die grote passen, met haar lange stelten te maken.

 

Nieuw

Anker van Geloof

Het is dus nooit te laat om iets nieuws te leren.
Iets afleren is trouwens wél heel erg lastig voor ons brein en ons lijf. Sommige patronen zitten zo diep in ons verankerd.

Je weet dat ik dan regelmatig schrijf hoe dit komt door de overlevingsmechanismen die we in onze eerste zeven levensjaren hebben ontwikkeld. Waarna we ze over en over hebben geïnstalleerd in allerlei situaties waarin onze Mind via ons onderbewuste, ons liet weten dat dit toch écht een vergelijkbare situatie was, waarin we vooral meer van hetzelfde gedrag zouden moeten toepassen.

Dit proces is soms zo sterk dat je denkt dat het hier om een talent van jou gaat. Hier zou ik nog een hele column én meer over kunnen schrijven, want dit is zeker niet altijd het geval.

Oud

Na een rustmoment op het bankje in de uitkijk hut over het eerste water, vertelde mijn klant mij dat zij zich van nature dienstbaar opstelt. “Je bedoelt dat je jezelf wegcijfert, opoffert”, zei ik met een provocerende warme lach.

Nou die kwam binnen. Het landde op een plek in haar van heel lang geleden en sloot aan bij een verhaal dat haar moeder haar had verteld over toen ze nog een baby was.

Ter plekke kwam ze tot het inzicht dat het daar begonnen is. “Denk maar niet dat het alleen van jou is”, gaf ik haar geruststellend terug, “er zit vast al een stuk in je bloedlijn, dat je hebt meegekregen”.

Schelpen Mozaiek - Geloof

Verbinding

Anker van Geloof

Wist je dat je ziel met een opdracht land in dit aardse leven, in je lichaam. Ook daar kan je verbinding mee leren maken.

Je zult het misschien niet geloven, maar het is écht heel simpel. Gewoon door je te verbinden met je adem en je hartslag. Dichterbij inzichten over je ware zelf kan je niet komen.

Het vraagt iets van je tijd en van je geduld.
Een kwestie van keuzes maken uit het enorme aanbod dat dit leven je te bieden heeft. Van buiten naar binnen gaan. Kiezen voor jezelf, voor zelfzorg.

Pas dan krijg je een sneak preview van wat de bedoeling is van jouw tijd hier op aarde.
Zo kan je meer en meer in verbinding komen met wat goed voor jou is en wat jij nodig hebt, om tot volle wasdom te komen. Zoals je bedoeld bent te zijn.

Subtiel

Vanuit de Kundalini Yoga filosofie noemen we dit, in verbinding zijn met je 9e lichaam, je subtiele lichaam.

Vandaag, als ik dit schrijf, net na de sessie van vanochtend, is het 9(1+8)/9. Numerologisch een mooie dag om tot dit inzicht te komen. En hoewel het jaar nog niet om is, zit ook hier een sneak preview naar volgend jaar, 2025, precies is ook 9!

Je subtiele lichaam helpt je om in je dagelijkse leven beter de tekenen te herkennen, waarom iets op je pad komt en of het wel of niet voorbestemd is voor jou.

Zo leer je dus ook om keuzes te maken die je ziel voeden, in plaats van de Mind met haar niet aflatende stroom van gedachten en beelden waaraan je wel of niet zou moeten voldoen.

Overigens maakt een helder subtiel lichaam het je makkelijker om met je innerlijke kracht in verbinding te staan, jezelf in de wereld neer te zetten en je ware talenten te delen.

Schelpen Mozaiek - Geloof

Hippocampus

Anker van Geloof

Het is nooit te laat om iets nieuws te leren.
Sterker nog hoe ouder je wordt hoe meer je je hippocampus traint door nieuwe dingen te doen.

Een nieuwe taal en het bespelen van een muziekinstrument schijnen daar het meeste aan bij te dragen.

Maar ook hier gaat het weer om de kleine dingen, die niet alleen het leven leuker maken en ertoe doen, maar die je ook helpen om stapje voor stapje, een nieuw patroon te installeren, je bedrading ‘om te leggen’ en sterker te maken.

Laten we stoppen met rennen en vliegen, wensen en willen.
Late we meer vertragen, verstillen. Luister en voel je adem en je hartslag.
Voor het te laat is.

Met een hartgroet van
Nathalie Jagir Peters

Inspirator

PS.
Je bent niet de eerste die mijn column leest, dat was uiteraard mijn klant, ze vond hem ‘prachtig en raak!’. Alleen dit * wilde toevoegen voor jou als lezer.

 

INSPIRATIE BRONNEN

Foto’s

Alle foto’s zijn gemaakt door mijzelf in en om het strand en de duinen van Callantsoog

Muziek

Masterclass Muziek en het Brein – Erik Scheerder en Dick Swaab

Meditatie

Kundalini Adem Meditatie – voor focus en controle, leer mediteren met je hartslag

Kundalini Adem Meditatie – voor ontspanning bij stress en emoties nu en uit het verleden in relaties 

INSPIRATIE ACTIVITEITEN

InspiratiePlekAanZee | Yoga

 

Kundalini Yoga & Meditatie – wekelijkse groepslessen 

Elke Maandag  & Donderdag |  20.00-22.00 uur
Najaarslesblok 2024| Duinweg 4a Callantsoog

Je kunt ieder moment nog van start gaan.
Bel voor een proefles!

Kijk in de agenda voor meer info en om je aan te melden.

InspiratiePlekAanZee | Coaching

 

CoachingAanZee | Inspiratiesessies |
Om te zorgen dat het niet te laat wordt

Loop jij tegen patronen aan waar je ziek van wordt?
Val je steeds weer in dezelfde valkuil waardoor er iets breekt?
Struikel je over iets uit het verleden in het heden?

Ik inspireer je graag tijdens individuele coach sessies al wandelend op het strand en door de duinen van Callantsoog.
Op weg naar jouw natuurlijk persoonlijke leiderschap, onder het motto ‘Inspiratie tot beweging, terug naar je natuur’.

Velen gingen je voor, lees hier hun ervaringen ter inspiratie.

Maak hier een afspraak voor een persoonlijk coach traject.

InspiratiePlekAanZee | Plek

 

Herfst  2024  | Inspirerende Vakantie AanZee | last minute & week korting  

Ook de herfst en het najaar is een heerlijk jaargetijde om aan zee te verblijven.
Wil je er even tussenuit en op pad in de natuur om wat tijd voor jezelf te nemen, voor het te laat is?

Boek dan een retraite voor een (mid)week(end) bij dé PlekAanZee.
Een heerlijk 1-2 persoons appartement direct onder aan het duin in Callantsoog.

Boek hier rechtstreeks en bekijk de beschikbaarheid.

Bel of mail mij wanneer je graag een Inspiratiesessie coaching en/of Yoga wilt toevoegen aan je retraite.
Bekijk hier deze inspirerende plek aan zee.

 

 

 

INSPIRERENDE REACTIES

Na het lezen kan jouw reactie mij weer inspireren.
Fijn als jij hier ook met mij iets wilt delen !

***
‘Bedankt voor dit prachtige stuk op deze mooie zondag. Het vult en beantwoord precies waar ik naar op zoek was.’

***
Wauw wat een krachtige column!

***

Mooie column, ook heftig, prachtig werk doe je!

***

Geniet altijd van de foto’s, zo mooi steunend gekozen bij de thema’s.

***

Andere blogs

Zonnevlammen

Wellicht heb je ervan gehoord, of misschien vraag jij je af waar ik het in hemelsnaam, leuke woordspeling, over heb. Zeker als je de weinige zonne-uren van de afgelopen tijd bekijkt. Hoe het ook zei, ik ben er eens ingedoken, in de kracht van de zon en in die...

Nieuw Leven

Soms lukt het niet meer om écht jezelf te zijn, of meer jezelf te worden, omdat je vastzit in een omgeving die je ziet zoals je nu bent. Dan kan je maar beter naar een andere omgeving gaan.Dit advies las ik in het boek dat ik als kerstcadeau kreeg van een coachklant...

Peentjes Zweten

Aankomend weekend ga ik ‘peentjes zweten’! Nee, niet van angst, of misschien een klein beetje, omdat ik nooit weet wat er komen gaat. Ik ga mijzelf uitnodigen om mij over te geven en met de stroom mee te gaan. De stroom van het zweet. Het zal zeker minimaal een halve...

Innerlijk Kompas

‘Als je niet weet waar je vandaan komt, waarom je hier bent en waar je naar toe gaat, dan ben je pas zweverig’. Dit zei iemand in een podcast die ik een tijd geleden luisterde. Het ging over spiritualiteit en leven vanuit intuïtie. Ik merkte dat het mij raakte, omdat...

Positivo

Wahe Guru! Vandaag is het 21 maart 2023 en hebben we 3 drieën in de datum en dat op de dag van de Lente Equinox! Nou nou, wat een enthousiasme over deze dag, denk je wellicht. Waar komt al die positiviteit vandaan? Heb je even, dan ga ik het je graag uitleggen in deze...

Wat als….

Wat als…. dit nu één groot spel is. Ik bedoel dit leven hier op aarde. Dat je geboren wordt en een leven lang zoekt naar hoe het spel te spelen. Naar wat jouw rol, jouw bijdrage aan dit leven is.  Wat als….er een gebruiksaanwijzing zou zijn, een navigatiesysteem....

Ontmoet de Muur

Afgelopen zomer liep ik tegen een muur aan. Ja letterlijk, want ik trof aan de vloedlijn een stuk bakstenen muur.Mijn bedrijf gaf ik 10 jaar geleden de naam, InspiratiePlekAanZee. Dat is niet voor niets, want de natuur aan de kust inspireert mij altijd. Zo ook nu...

Zielenroerselen

In deze Zomerzonnewende column wordt het tijd voor wat zielenroerselen. Ja, ik ga een beetje roeren in de ziel en ook in die van jou. Als ik namelijk in mijn ziel roer dan beroert dat ook die van jou. Tenminste, als je ervan uitgaat dat alles in het universum...

(on)Vrede

Bijna 20 jaar geleden werd ik geïnterviewd door weekblad Libelle over het keerpunt in mijn leven. Ook zonder de kopie van het artikel erbij te pakken, zie ik nog de vet gedrukte tekst naast de prachtige foto: ‘Ik zag niet wat ik wél kon, wat ik wél had’. Als ik er nu...

De Stem van de Stilte

Onder het schijnsel van de volle maan, in de vroege ochtend van de Winterzonnewende, komen de woorden voor deze column.Het was gisteren de kortste dag en de langste nacht. Het heeft iets magisch voor mij, om te weten dat onze (oer)ouders dit moment vierden. Voor hen...